Четвер, 28.03.2024, 16:21
Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2012 » Жовтень » 7 » Золота книга тверезості
20:49
Золота книга тверезості

Кожної першої суботи місяця, наші парафії Верх. ап. Петра і Павла  у смт. Вакуленчук та св. Івана Богослова в смт. В. Коровинці моляться Святу літургію у намірі про визволення від різного роду узалежнень.

Проте, 6 жовтня ці молитви були особливими, бо підкріпилися  присягами кількох парафіян, на чолі із душпастирем, про що зроблені записи у Золоту книгу тверезості. В такий спосіб це ознаменувало початок заведення на парафіях «Золотої книги тверезості», до якої може залучитись під присягою кожен охочий. Тож нехай Господь благословить усім нам в цьому важливому почині та нагородить витривалістю в доброму намірі.

Про Золоту книгу тверезості знають вже чимало християн. Неодноразово з’являлися у всеукраїнських газетах та на телеканалах репортажі про такий незвичний спосіб надання допомоги людям, що потрапили в залежність від алкоголю. Сьогодні маємо нагоду ще раз написати про цю книгу.

Що таке Золота книга тверезості?

Історія Золотої книги тверезості бере свій початок в ХІХ столітті, коли український народ на теренах сучасної Західної України розпочав боротьбу проти пияцтва. Митрополит Йосиф Сембратович (1821-1900) виступив ініціатором заснування таких книг у греко-католицьких парафіях. Він заохочував вірних до боротьби з пияцтвом через складення присяги тверезості і засвідчення цього духовного подвигу власноручним записом у книзі. Сьогодні Золота книга тверезості – це благословенна духовним проводом Церкви духовна зброя проти гріха пияцтва, велика поміч для визволення з хвороби алкогольного узалежнення.

 Навіщо складати присягу в Золоту книгу тверезості?

           Сьогодні кожен християнин, який має серед своїх родичів, знайомих чи співробітників особу, яка потрапила в пастку залежності, може зробити велике діло милосердя для неї через жертву в наміренні її зцілення. Ця жертва є нематеріального характеру, а духовного, оскільки ця недуга є глибоко духовної природи, тому і жертва відмови від споживання алкоголю є цінною в очах Бога. Жертва  передбачає відмову людини від алкоголю, хоча особисто вона не має залежності і мала би право на помірковане (ніколи не доводити себе до стану сп’яніння) вживання спиртних напоїв. Однак християнин з любові до ближнього бере на себе цей обов’язок повного утримання від спиртних напоїв, щоб в такий спосіб засвідчити перед Богом, що справді вболіває за поневолену духом пияцтва людину і з любові до неї бере на себе терпіння в намірі, щоб Господь прийняв жертву і дарував зцілюючу силу хворій людині. Саме Божа сила, яку називаємо «благодать», здатна зробити ту переміну в серці людини, перед якою безсилими залишаються наркологи та психотерапевти. Господь Бог силою Святого Духа може відкрити людині правду про те, чим став алкоголь в її житті – не «порятунком» чи «єдиною розрадою», як в цьому часто переконана залежна людина, а джерелом усіх проблем та негараздів. Також Бог може дарувати людині силу зробити перший крок назустріч порятунку – сказати своє «так, я хочу, щоб мені допомогли!». Отож, скласти таку присягу може кожен християнин, який особисто не має залежності. Зробити це велике діло милосердя для ближнього можна, відмовившись від вживання спиртного на певний час за власним бажанням: на декілька місяців, рік чи навіть на триваліший термін. Склавши таку присягу, християнин не лише допомагає ближньому, який є залежним, але й дає усім приклад життя в тверезості, адже згідно слів присяги бере на себе зобов’язання не лише сам не вживати, але й інших не частувати спиртним. Крім того, людина береже власне здоров’я і кошти.

          Як складати присягу в Золоту книгу тверезості?

          У кожну першу суботу місяця  в храмі відбувається богослужіння в наміренні за зцілення залежних від алкоголю та за членів їх родин. Під час богослужіння священослужитель бере Золоту книгу тверезості на престол і молиться за зцілення усіх, чиї імена вписані в книгу. Таким чином християнин через складення присяги своє приватне прохання до Бога про зцілення залежної особи перетворює на молитву Церкви, а молитва спільноти має особливу цінність перед Богом.

Категорія: Парафіяльні новини | Переглядів: 1278 | Додав: vakula222 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Категорії розділу
Парафіяльні новини [70]
Загальноцерковні [82]
Статті [15]
Вітаємо [1]
Сумуємо... [1]
Оголошення [5]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
-->
Архів записів
...
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET ut=horiz">
НОВОСТИ:
Copyright Петропавлівська парафія смт. Вакуленчук © 2024
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Каталог україномовних сайтів   bigmir)net TOP 100