Четвер, 28.03.2024, 18:46
Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2012 » Травень » 12 » Глава УГКЦ очолив всеукраїнську прощу духовенства УГКЦ до м. Перемишляни на Львівщині
12:28
Глава УГКЦ очолив всеукраїнську прощу духовенства УГКЦ до м. Перемишляни на Львівщині

11 травня 2012 року єпископи, духовенство та миряни УГКЦ зібрались на всеукраїнське паломництво до м. Перемишляни на Львівщині, яке очолив Блаженніший Святослав (Шевчук). Проща присвячена вшануванню пам’яті блаженного священномученика Омеляна (Ковча), довголітнього пароха цього міста. Він загинув мученицькою смертю 25 березня 1944 року в концтаборі "Майданек" (Польща).

У Перемишлянах два греко-католицьких храми. У церкві, що при в’їзді до міста з боку Львова (Святого Володимира та Блаженного священномученика Омеляна Ковча), Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, виголосив духовну науку до священиків.

«Служіння о. Омеляна людям, незалежно від віку, національності і релігійних переконань, свідчить про його непересічну особистість праведника. Він служив ближнім, не зважаючи на обставини. У кожній людині він бачив Божий образ. Євреї назвали його праведником України, поляки – парохом Майданека, а Синод Єпископів УГКЦ проголосив його покровителем греко-католицьких священиків України», – сказав у духовній науці єпископ.

У церкві Святого Миколая, що при в’їзді до міста з боку Івано-Франківська, 11 греко-католицьких єпископів з України зустрічали Блаженнішого Святослава, який відслужив тут Молебень до блаженного священномученика Омеляна Ковча. Відтак усі єпископи вирушили процесійним походом центральною вулицею до місця служіння Літургії на зустріч процесії духовенства УГКЦ.

Спільно з Главою УГКЦ Літургію молилися: Владика Ігор (Возьняк), Митрополит Львівський, Владика Василь (Семенюк), Митрополит Тернопільсько-Зборівський, Владика Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, Владика Микола (Сімкайло), Єпарх Коломийсько-Чернівецький, Владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський, Владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, Владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, Владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архієпархії, Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

На прощі були: голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Костюк, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, представник Посольства Держави Ізраїль в Україні Світлана Тяпіна, генеральний консул республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, заступник голови Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча, голова оргкомітету з будівництва пам’ятника Іван Васюник, Перемишлянський міський голова Олександр Зозуля, українська письменниця, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Марія Матіос.

У проповіді під час Літургії Блаженніший Святослав сказав, що всеукраїнське паломництво духовенства є нагодою запитати себе, ким був блаженний священномученик Омелян для нас, усіх українців, Церкви та людства.

«Відкриваючи писання самого блаженного можна ствердити, що він був найперше слугою Божим, а відтак - батьком для своїх парафіян, – сказав у проповіді Глава УГКЦ. – Це той ідеал священика, яким отець жив, якого втілював, проповідував та навчав. Він служив Богові, носячи його у своєму серці. Тому він так глибоко переживав Літургію, називаючи її сіньми Небесного Царства. Як батько для своїх парафіян, він був готовий віддати за них все своє життя, не тільки те, що мав, а ким був».

«Уповні ми могли пізнати, ким є о. Омелян в момент його мученицької смерті, – зазначив Блаженніший Святослав. – Він був з людьми та для людей до кінця. З нами сьогодні є його слова, які він писав до своєї родини: "Тут (у концтаборі) я бачу Бога"». 

«Благословення пам’ятника отця Омеляна на центральній площі міста відкриває той задум священномученика, що показує, де повинен бути священик у громадському житті, – зазначив Глава УГКЦ. – Отець Омелян завжди закликав, що священик має бути в серці своєї громади. Тоді він зможе до того серця промовляти і повести за собою людей. Якщо він не буде глибоко відчувати того серця та не буде в центрі громадського життя, то туди увійдуть інші проводирі і душпастирі, які, напевно, поведуть цих людей на дорогу загибелі. Тому сьогодні ми хочемо, щоб голос нашого українського священика лунав у серці українського народу, щоб цей духовний батько розумів тих, до кого він проповідує, щоб бути з людьми та жити своє життя для людей».

Після Літургії учасники паломництва під урочисті дзвони перейшли до пам’ятника блаженному священномученику Омелянові Ковчу, який освятив Блаженніший Святослав. Тут до паломників звернулися очевидці життя і служіння блаженного священномученика Омеляна: свідок подій Леопольд Козловський, учень отця Омеляна, перемишлянин Іван Фуглевич та директор Ізраїльського офіційного меморіалу, присвяченого жертвам Голокосту «Яд Вашем» Авнер Шалев. 

Виготовлений із бронзи, пам’ятник має висоту 2,5 метра. До складу авторського колективу з виготовлення пам’ятника входили: скульптор Володимир Одрехівський та архітектори Олександр Ярема, Олександра Лібич, Денис Белюх і Олександр Матушков.

Пояснюючи концепцію пам’ятника, Володимир Одрехівський сказав: «До пам’ятника із чотирьох боків піднімаються сходи, утворюючи в плані форму хреста. Це, з одного боку, символ відкритості о. Омеляна Ковча всьому світові і, з іншого - символ доріг усіх людей, які сходяться до нього. Суть духовного подвигу блаженного священомученика Омеляна Ковча передано через образ священика, пароха Майданека, який крокує по розтрісканій багатостраждальній землі і в глибокому релігійному одухотворенні звертається обличчям угору – до неба, несучи перед собою хрест віри».

Отець Омелян Ковч зображений немовби «вознесеним» над вистражданою землею, яка втілена у формі драматично зміщених зруйнованих брил. Як символ його жертовного подвигу – тернова гілка, що оповиває п’єдестал у вигляді ковчега. У правій руці – хрест, а у лівій – Біблія. Обличчя випромінює одухотвореність і внутрішню радість за високий чин допомоги стражденним «перейти цей міст».

Джерело: http://www.ugcc.org.ua

Категорія: Загальноцерковні | Переглядів: 949 | Додав: vakula222 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Категорії розділу
Парафіяльні новини [70]
Загальноцерковні [82]
Статті [15]
Вітаємо [1]
Сумуємо... [1]
Оголошення [5]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
-->
Архів записів
...
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET ut=horiz">
НОВОСТИ:
Copyright Петропавлівська парафія смт. Вакуленчук © 2024
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Каталог україномовних сайтів   bigmir)net TOP 100