Четвер, 28.03.2024, 13:02
Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2012 » Квітень » 17 » Великодне слово владики Йосифа (Мілян)
12:11
Великодне слово владики Йосифа (Мілян)

Всесвітлішим, всечеснішим і преподобним отцям,

преподобним ченцям і черницям,

дорогим у Христі мирянам.

 

«Пасха, Господня Пасха,

від смерти бо до жизні

і від землі до небес

Христос Бог нас перевів,

переможну пісню співаючи.»

(Ірмос 1-ої пісні канону Воскресної Утрені)

 Христос воскрес!

 Дорогі у Христі,

 Провідною темою літургійних піспеспівів Пасхи є перемога над смертю, яку здійснив Христос Господь – Богочоловік. Здійснив Він її не у якомусь абстрактному просторі, але у історії людства. Жінки мироносиці, а після них і апостоли стали першими свідками Христового воскресіння: вони його бачили на власні очі, Він їв разом з ними, вони Його могли діткнутись. Саме Воскресіння Христове стало тим кульмінаційним моментом так у житті перших Христових учнів, як опісля їхніх послідовників.

 З надією на Воскресіння і життя вічне не одне покоління християн віддавало своє життя за Христа, з цією ж самою надією багато з них змагалося нащодень, слідуючи за Спасителем, несучи свого хреста. Якже влучними у цьому світлі є слова Апостола Павла, який звертаючи до Коринтян каже: «Якщо Христос не воскрес, тоді марна і проповідь наша, марна і віра наша» (І Кор. 15,14).

 Майже 2000 літ проминули від того часу, коли Апостол промовив ці слова, однак вони залишаються дуже актуальними аж до сих пір. Рівно ж і у теперішній час вони є для нас немовби тестом віри, який показує наскільки Господь є центром і ціллю нашого життя.

 Рік, у якому ми знову співаємо величний гимн «Христос воскрес із мертвих» має свої особливості. Походять вони передовсім з життєвих обставин, у яких знаходимося. З однієї сторони слова цього гимну пригадують нам, що у цьому світі ми не є одні, але є Господь Бог, який нас провадить. Його шляхи для  нас досить часто залишаються незрозумілими, але Його любов до нас, яку він показав на хресті, спонукає нас довіритися Йому цілковито. З іншої сторони, не бракує у нашому суспільстві і тих, яких починає охоплювати дух знеохочення, а навіть зневіри.

 Щось подібного переживав старозавітній Йов, коли у часі проби припустився думки, що «чоловік, померши, відійшов – смертна людина, упавши, більше не існує» (Йов 14,10). Однак, перетривавши її, він знову зрадів перед Господом, кажучи, що тільки Він є тим, котрий все може і нічого немає неможливого у Нього (Йов 42,2). Про цього ж Йова сказано, що він «помер старим, у похилому віці. А записано, що він знову встане з тими, кого Господь воскресить» (Йов 42,17).

 У цей день Пасхи постать Йова пригадую невипадково. У християнській літургійній літературі він отримав титул «Праведного». Він є своєрідним прикладом для наслідування і нам. Йов перетривав усі випробування, оскільки його останньою надією і ціллю життя було життя з Богом. Сьогодні у день Пасхи хочу за св. Йоаном Золотоустим повторити і заохотити кожного, щоб ніхто не сумнівався, що він є улюбленою Божою дитиною!

 Нехай Христове Воскресіння відкине всяких страх і непевність! Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, а також усім нам життя вічне дарував! Нехай ці слова супроводжують нас нащодень! Нехай вони надихають, провадять і піднімають!

 Христос воскрес!

 Воістину  воскрес!

 
 

 Йосиф (Мілян)

Єпископ-помічник Київський

Протосинкел Київської Архиєпархії

Української Греко-Католицької Церкви

Категорія: Парафіяльні новини | Переглядів: 778 | Додав: vakula222 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Категорії розділу
Парафіяльні новини [70]
Загальноцерковні [82]
Статті [15]
Вітаємо [1]
Сумуємо... [1]
Оголошення [5]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
-->
Архів записів
...
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET ut=horiz">
НОВОСТИ:
Copyright Петропавлівська парафія смт. Вакуленчук © 2024
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Каталог україномовних сайтів   bigmir)net TOP 100