Четвер, 25.04.2024, 12:27
Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2012 » Червень » 18 » Людський ворог
15:53
Людський ворог
«Люди впускають ворога в свої уста, який викрадає їхній розум» Вільям Шекспір
    «Викрадач розуму» - так називають алкоголь з давніх часів. Слово «алкоголь» означає «одурманюючий». Ще в часи великого класика люди помітили загрозу, яку несе в собі алкоголь. Подібне спостереження вели і ті, хто жив за декілька тисяч років до Шекспіра. У Стародавній Греції навмисно напоювали рабів і демонстрували їх юнакам як наочний приклад негативної дії спиртного. Древньогрецький лікар Гіппократ вважав, що причиною ідіотизму та епілепсії у дітей є вживання вина в день зачаття. У багатьох країнах в давнину забороняли під страхом тяжкої кари вживати алкогольні напої молодятам у день весілля. Римляни писали на стінах алкоголіків слова Плутарха: «П'яниці породжують п'яниць». Близько трьох тисячоліть мудрий цар Соломон так охарактеризував стан тих, хто вживає алкоголь: «В кого ой, в кого ай, в кого сварки, в кого клопіт, в кого рани даремні, в кого очі червоні? У тих, хто запізнюється над вином, у тих, хто приходить попробувати вина змішаного. Не дивись на вино, як воно рум'яніє, як виблискує в келиху й рівненько ллється, кінець його буде кусати, як гад, і вжалить немов та гадюка».
   Уживання алкоголю не лише затьмарює розум, але й убиває: тисячі людей щорічно помирають виключно через алкоголь. Статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) свідчать про те, що у світі щороку помирає від алкоголізму понад 800 тис. людей. Переважна більшість смертей, пов'язаних з алкоголем настає внаслідок дорожньо-транспортних пригод. Слід зазначити, що половина аварій на дорогах стається через водіїв, які перебувають за кермом у нетверезому стані.
   В Україні щороку через алкоголь помирають понад 40 тис. людей, а це близько 10 тис. отруєнь алкоголем, 8 тис. – кардіопатій, решта – це всі інші захворювання і нещасні випадки: ДТП, куріння в ліжку тощо. На сьогодні 40 % дітей (від 14-18 років) вже призвичаїлись до алкоголю, і це при тому, що існує заборона на продаж алкоголю неповнолітнім. 30 % чоловіків у віковій групі від 25 до 50 років залежні від алкоголю. Рівень вживання алкогольних напоїв в державі становить близько 12 л на 1 особу в рік, хоча за даними ВООЗ цей показник не повинен перевищувати 8 літрів.
   Дрогобицьким міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді проведено опитування 1000 респондентів віком від 14 до 17 років з питань алкогольної залежності. Результат виявився таким: 10 % молоді віком 17 років та 20 % 14-річних – не вживають алкоголь зовсім, 50 % молоді віком 14 років та 60 % 17-річних пробували алкогольні напої, 30 % молодих осіб віком від 14 до 17 років вживають алкоголь (особливо пиво) щотижня. Висновок напрошується сам собою. Нам всім разом батькам, вчителям, лікарям, Церкві та й всім небайдужим треба об'єднати свої зусилля для боротьби з алкогольним монстром.
   Для багатьох підлітків алкогольні напої – це свого роду спосіб прикрасити монотонне існування, а розповіді про те, як вони здобувалися і які «приколи» були після, стають головною темою розмов. Але невже це найцікавіше, що ти можеш розповісти про себе і почути від інших?
   Пам'ятай, що кожен, хто випиває, може стати алкоголіком. Взагалі, зовсім не обов'язково пити в компанії для того, щоб привернути до себе увагу та почуватися гарно і комфортно. Придивися до себе, пізнай свої сильні сторони, вмій відстоювати свої погляди, і ти завжди зможеш зарекомендувати себе як цікаву, неординарну особистість.
   Потреба в алкоголі не входить до числа природних життєвих потреб людини, як, наприклад, потреба в кисні або їжі, і тому сам по собі алкоголь не має спонукальної сили для людини. Потреба ця, як і деякі інші «потреби» людини (наприклад, куріння), з'являється тому, що суспільство, по-перше, виробляє даний продукт і, по-друге, «відтворює» звичаї, форми, звички й забобони, пов'язані з його споживанням. Зрозуміло, що ці звички не всім однаково властиві.
   Видатний психіатр і суспільний діяч, борець з алкоголізмом, академік Володимир Михайлович Бехтерєв (1857-1927) так охарактеризував психологічні причини пияцтва: «Уся справа в тім, що пияцтво є віковим злом, воно пустило глибокі корені в нашому побуті і породило цілу систему диких питних звичаїв. Ці звичаї вимагають пиття і частування вином з будь-якої нагоди».
Джерело: http://bratstvo.pp.ua/
Категорія: Статті | Переглядів: 809 | Додав: vakula222 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Категорії розділу
Парафіяльні новини [70]
Загальноцерковні [82]
Статті [15]
Вітаємо [1]
Сумуємо... [1]
Оголошення [5]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
-->
Архів записів
...
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET ut=horiz">
НОВОСТИ:
Copyright Петропавлівська парафія смт. Вакуленчук © 2024
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Каталог україномовних сайтів   bigmir)net TOP 100